Testről és lélekről

(3 perces olvasási idő)

Miért a “szívünkből beszélünk”, amikor valamit őszintén mondunk?

Valójában a szánkkal beszélünk. A szánkkal és a nyelvünkkel, amit agyunk beszédközpontja és a mozgatókéreg irányít.

Szívnek itt nincs helye, ez pusztán biológia.

Ott, a beszédközpontban rakódik össze, hogy pontosan hogyan is kell kivitelezni a beszéd bonyolult műveletét: hogyan alakuljon az ajkunk, a nyelvünk, hogyan feszítsük a gégénket, hogyan fújjunk ki épp annyi levegőt, amennyi ahhoz kell, hogy megszólaljunk.

 

De honnan beszélünk, amikor a szívünkből beszélünk? Amikor benne van minden érzelmünk? Amikor benne van a teljes személyiségünk? Amikor valami annyira mélyet mondunk, hogy örömünkben vagy bánatunkban sírunk, és száraz torkunkat megfeszítve próbáljuk a hangukat kiegyenlíteni, hogy ne árulja el a bennünk tomboló érzelmeket?

Egyáltalán: mik azok az érzelmek? Idegsejtek kisülései csupán? Ingerületátvivő kémiai anyagok egzakt keverékei? Elektrokémiai mintázatok, amik pont annyira egyediek, mint az ujjlenyomatunk, és pont annyira változékonyak, mint a rejtélyes testünkön kívüli világban az időjárás?

Mi a szeretet? Mi a harag? Mi a bánat? Mi az öröm?

Hol van a személyiség?

Ki vagyok én? Egy kettősszálú spirálba kódolt nukleinsavlánc?

 

A biológia, ez a csodálatos, szerteágazó tudomány azt mondja, ezek vagyunk mi: egy szép spirálba felcsavart kód, ami évmilliók okos folyamatai alatt szépen megtanulta kifejezni és sokszorosítani magát.

 

Valójában azonban mindannyian tudjuk, hogy ennél többek vagyunk. Valahol az idegsejtjeink mélyén, ott, ahol a biológia által ismert horizont véget ér, van valami megfoghatatlan, ami több, mint kémiai anyagok és elektromos kisülések folyton változó kavalkádja.

 

Valahol ott, a tudomány határán kezdődik a lélek. Lehet köré vallási és egyéb spirituális ideológiákat gyártani, tesszük is mindannyian saját ízlésünk és szabadságunk szerint. Anélkül, hogy nagyon elragadtatnám magam, és vitát provokálnék, megosztom a saját gondolataimat, amik talán nem túl fennköltek a tudósoknak, és nem túl földhöz ragadak a spiritualistáknak.

 

A magam részéről biztos vagyok benne, hogy többek vagyunk, mint sejtek és kémiai anyagok. Biztos vagyok benne, hogy gondolataink, érzelmeink és személyiségünk nem írhatók le csupán idegsejtek hálózataként, ingerületátvivő molekulák mintázataként. Úgy oldom fel magamban ezt a kérdőjelet, hogy elfogadom, a tudományunk, bármennyire is szerteágazó, alapos, mély és színes, nem lát még mindent. A fizikában és a csillagászatban elfogadott és gyakori, hogy bizonyos megfigyelések alapján előre megjósolják, hogy lennie kell egy ismeretlen elemi részecskének, egy, az észlelt dolgokat összefoglaló törvénynek - és megannyiszor igazolódnak vissza több évtizedes, néha évszázados sejtések egy-egy jelenség mögött.

Hiszem, hogy a biológiához, a testhez és az emberhez ugyanezzel az alázattal kell hozzáállni: rengeteg dolgot tudunk és értünk, és a tudásunk egyre bővül arról az izgalmas és gazdag csomagolásról, amiben élünk. De nem tudunk mindent.

 

Nincs ebben semmi ördöngősség számomra: el tudom fogadni, hogy a tudomány jelenleg ismert határain túl még számtalan felderítetlen terület van, végtelen számú kérdéssel és véges számú válasszal világunkról. Hiszem, hogy a lélek, az érzelmeink és személyiségünk természete is ennek a láthatatlan halmaznak a részei, de éppolyan valósak, mint a két karunk és lábunk.

És végezetül: hiszem, hogy test és lélek nem szétválasztható.

 

Dr. Máté-Horváth Nóra

Kövess Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

78725814_471988990189396_2659472294035849216_o
kagyló

Könyvajánló

2019 decemberében megjelent A Camino maga az Élet című regényem, melyről az alábbi linkre kattintva olvashat többet.

A könyvről

Dr. Máté-Horváth Nóra

orvos és pszichoterapeuta-jelölt

© 2017-2024 Ragyogdtul.hu 

Készítették Dr. Máté-Horváth Nóra és örök barátja, Firsh. Minden jog fenntartva. Az oldal és annak teljes tartalma, beleértve az írásos és képi elemeket, Dr. Máté-Horváth Nóra tulajdonát és szellemi termékét képezik, ezek bármilyen formában történő felhasználása, másolása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltaknak megfelelően szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk  csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.

*

Adatkezelési tájékoztató