A kiálló szögek

(2 perces olvasási idő)

- A kiálló szögeket be kell verni! - mondta, ahogy egyre nagyobb erővel csapott rá a bosszúsága tárgyát képző aprócska fémdarabra.

Kell az egység. Kell a rend. Kellenek a szögek, hogy összetartsák a rétegeket. Így tanulta ő is, hiszen a maga módján ő is szög egy sokszázéves hagyományban, és nem tűri a sorból való kilógást.

Fémesen koppant a kalapács.

Mindegyik szögre szükség van, be is üti őket rendszeresen az anyagba, határozottan, keményen. Ott ülnek mind, sorban, benne a régi anyagban, összetartva rétegeket, amik, ha rajtuk múlna, válnának szét.

Kopp, kopp, kopp.

Az a jó a szögekben, hogy amint bevered őket, már nem jönnek ki. Nem nyafognak, ott vannak, a maguk egyszerű valójában, és teszik a dolgukat. Vagyis dehogy teszik! Az rég rossz, ha egy szög tesz valamit. Egyszerűen csak a ott vannak mozdulatlanul, ahova beverték őket. Nem kérdeznek, nem tiltakoznak, csak ülnek a régi fában, és nem érdekli őket, hogy a fa, ami körülveszi őket, ami az életterük, az éppen korhad, szú rágja, vizes, vagy netán egészséges.

Egészséges fa úgysincs már napjainkban. Nem törődnek azzal, hogy épek maradnak, vagy a nedvesség őket is rozsdássá korrodálja. Egy szögnek nem az a dolga, hogy tiltakozzon!

Kopp, kopp, kopp, kopp, kopp.

De néha, nagy ritkán vannak ezek a fránya, ezek az idegesítően különcködő szögek, amiket hiába próbál bekalapálni, valahogy kiállnak. Vagy ferdék, vagy elhajlik jobbra-balra a fejük, meggörbül a testük, de bárhogy üti, nem olvadnak egybe az anyaggal. Vagy, ami talán a legidegesítőbb: beüti, de a túloldalt kikandikál a végük, és akkor azt már hiába üti, mindig lesz az anyagnak egy oldala, amibe nem simul bele a szög. Sunyi, az egységet bomlasztó, fránya szögek ezek!

*

Pedig a kiálló szögek fontosak: mindig valami hibát jeleznek.

Lehet, hogy talán saját maguk a hibásak.   

Lehet, hogy az anyag a hibás, amibe bele akarják őket verni: túl kemény, vagy épp túl korhadt, szögelésre már alkalmatlan.

És lehet, mindig lehet, hogy egyszerűen csak nem jó az irány, nem jó az erőkifejtés, amivel az anyag részévé akarják őket tenni.

Olyan furfangos dolog a fizika! Olyan furfangosak tudnak lenni még a szögek is!

 

A kiálló szögeknek mindig van valamilyen üzenetük.

 

Dr. Máté-Horváth Nóra

Kövess Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

78725814_471988990189396_2659472294035849216_o
kagyló

Könyvajánló

2019 decemberében megjelent A Camino maga az Élet című regényem, melyről az alábbi linkre kattintva olvashat többet.

A könyvről

Dr. Máté-Horváth Nóra

orvos és pszichoterapeuta-jelölt

© 2017-2024 Ragyogdtul.hu 

Készítették Dr. Máté-Horváth Nóra és örök barátja, Firsh. Minden jog fenntartva. Az oldal és annak teljes tartalma, beleértve az írásos és képi elemeket, Dr. Máté-Horváth Nóra tulajdonát és szellemi termékét képezik, ezek bármilyen formában történő felhasználása, másolása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltaknak megfelelően szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk  csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.

*

Adatkezelési tájékoztató