Képzeld el

(3 perces olvasási idő)

Képzeld el, hogy egy lazább munkanap után hazaérvén örülsz az enyhe január langyos napsugarainak. Lepakolsz fáradtan az előszobába, és sóvárogva nézel a küszöbön túlra, a szelíd délutánba. Ismered ezt a sóvárgást, amolyan hívogató, halk szava ez a természetnek,a  friss levegőnek és az életnek. Ilyenkor szoktál kilépni az ajtón.

Futócipőt húzol hát, és nekiindulsz. Hallgatod a környék délutáni morajlását, kutyák csaholását, madarak szárnyainak suhogását, és hallgatod a saját lépteid monoton ritmusát.

Képzeld el, hogy miközben kint futsz, minden egyes lélegzettel az életet élteted. Minden egyes légvételnél frissességet és erőt szívsz be, hogy aztán erőt fejts ki, lábad alatt szalad az út, a fejedben lassan rendeződik a hét káosza.

Örülsz a napnak, a levegőnek, és örülsz az életnek.

Majd képzeld el, hogy egyszer csak jobbról felbukkan egy autó. Láttad, hogy jön, és nem érdekelt, gondoltad, elhalad melletted. De most nem halad el. Keresztezi az utadat.

Képzeld el, hogy hirtelen egy furcsa ütést érzel az előbb még olyan jól működő lábadon. A talpad elengedi az alatta szaladó talajt, az épp tisztuló fejed egy motorháztetőn koccan.

Képzeld el, hogy azt gondolod, itt a vége. Hirtelen semmi, és mégis minden eszedbe jut: hogy bár álltál volna meg, hogy bár ne léptél volna ki a küszöbön, hogy bár adtál volna enni a macskának, hogy bár másképp alakult volna.

Képzeld el a saját halálodat.

És képzeld el, hogy alig egy szívdobbanással később a poros aszfalton végzed. Fogalmad sincs, hogyan kerültél oda, de azon gondolkozol, hogy kerültél oda. Márpedig rájössz, hogy ha gondolkozol, akkor nemhogy nem haltál meg, de eszméletednél vagy.

Képzeld el, hogy egyenként megmozgatod minden sajgó végtagod, és rájössz, hogy mozognak. A szádban vért érzel, de csak azért, mert elharaptad belülről.

Hallod, ahogy a sofőr kiszáll az autójából, és a félelemtől és a tehetetlen dühtől eltorzult hangon káromkodik.

Képzeld el, ahogy idegen kezek végigtapogatják a fejed és a nyakad, és türelmetlenül, kétségbe esve és kérlelően megrázzák a vállaid.

- Élsz, élsz? Fel tudsz állni?

Képzeld el, ahogy kis pihenés után felülsz. A térdeid és a csípőd sajognak, a nadrágod és a szép új cipőd kiszakadt, de egyébként mozog mindened.

Képzeld el, ahogy még egy kis pihenés után felállsz. Remeg mindened, a horzsolás a lábadon és az ínyed vérzik, de működsz.

Képzeld el, ahogy néztek egymásra, te és a téged elgázoló. Hosszú percek telnek el, bár lehet, hogy csak néhány pillanat - megmondani sem tudod. Majdnem megváltoztattátok egymás életét. Majdnem másképp lett minden. És tudjátok, hogy ennek súlya még csak most kezdett el rátok telepedni, tudjátok, mi történt, de még fel nem fogjátok, bár már ott van lábatok remegésében és kiszáradt torkotokban.

Képzeld el, ahogy álltok negyed órát, majd kezet nyújtotok végül egymásnak, te és a gázoló.

Majd képzeld el, ahogy végül megrázva ugyan, de hazafutsz. És miközben lábaid kicsit mereven, kicsit fájva ugyan, de ismét felveszik az ismert ritmust, egyre csak azt kérdezed magadtól, hogy miért - de még nem tudod, hogyan kell befejezni a kérdést.

Képzeld el, hogy azáltal, hogy majdnem megváltozott minden, kicsit tényleg meg is változott. Kicsit más a naplemente, más a levegő, és más vagy te is. Próbálod felfogni, de még nem megy. Döbbenetet érzel, hálát érzel, de egyik sem megfogható, kicsúszik a kezedből, mind a nedves szappan.

A fő kérdés, ami foglalkoztat néhány órával és néhány nappal később, hogy miért.

Miért te? Miért épp ma? És miért élted túl, miközben más nem? És miért nem haltál meg, miközben más igen? És hol dől ez el? És ki dönti el?

Képzeld el, mi lett volna, ha…

Vagy ne, inkább ne képzeld el.

 

Dr. Máté-Horváth Nóra

Kövess Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

78725814_471988990189396_2659472294035849216_o
kagyló

Könyvajánló

2019 decemberében megjelent A Camino maga az Élet című regényem, melyről az alábbi linkre kattintva olvashat többet.

A könyvről

Dr. Máté-Horváth Nóra

orvos és pszichoterapeuta-jelölt

© 2017-2024 Ragyogdtul.hu 

Készítették Dr. Máté-Horváth Nóra és örök barátja, Firsh. Minden jog fenntartva. Az oldal és annak teljes tartalma, beleértve az írásos és képi elemeket, Dr. Máté-Horváth Nóra tulajdonát és szellemi termékét képezik, ezek bármilyen formában történő felhasználása, másolása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltaknak megfelelően szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk  csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.

*

Adatkezelési tájékoztató