Gondosság

(2 perces olvasási idő)

A beszélgetés kitalált, minden hasonlóság a valósággal csupán a véletlen műve.

 

*

 

– Szia, de jó, hogy hívsz! Hogy van?
– Meghalt.
– Hogy… hogy mi?
– Meghalt.

Hideg csend ült közéjük, amit néha a vonal szakaszos sercegése szakított meg. Mégis, a csendben üvöltöttek a gondolataik, és mintha hallották is volna a egymáséit a vonal túlsó végén.

Egyikük ott volt vele végig azután, hogy kikerült a műtőből. Egy ideig még jól volt a közös beteg, aztán hirtelen már nem. Sikertelen volt a hosszas újraélesztés is. Egyszerűen minden, amit tettek, eredménytelennek bizonyult. Meghalt.

 

*

 

– Ez most gondatlanság lesz? – kérdezte elcsukló hangon.
– Ne viccelj… hogy lenne gondatlanság. Ott ültél mellette végig, vigyáztál rá. Segítettél, amikor rosszul lett. Mindent megkapott. Ez gondosság, nem gondatlanság. Egyszerűen csak muszáj ilyen esetben vizsgálatot indítani  – mondta a másik, bátorítva őt, bátorítva magát, és bízva abban, hogy nem árulja el a saját hangja, belekiabálván a vonalba a szót, amit elfojtott: remélem.

 

*

 

Megszoktad, hogy segítesz. Problémákkal jönnek, te megoldod, de legalább is segítesz, elindítod jó irányba a dolgokat. Pörögsz. Sosem pánikolsz, megtanultad nem mutatni a saját félelmedet. Tudod, mit kell tenni, mindig van A, B és C terv is minden esetre. Tudod, hogy sosem tudhatsz mindent, de tudod, hol kell utánanézni annak, amit nem tudsz. Tudod, kit kell hívni, ha elakadsz.

Ez is egy ilyen alkalomnak tűnt: baj volt, segítettünk, jobban lett.

 

De vannak azok a helyzetek, amikor egyszerűen bármit teszel, nem segíthetsz. Amikor megtörténik a legrosszabb, bármennyire is gondosan jártál el, bármennyire is azt hitted, nyert ügyetek van.

Néha egyszerűen nem rajtad múlik.

 

Nem tudom, hogy meg van-e írva a sorsunk, de néha úgy tűnik, igen. Vannak pillanatok, amikor hiába küzdesz ésszel és szívvel, hiába teszel meg mindent, hiába hiszed, hogy segítettél, de egy pillanat elfúj mindent, mint ahogy a kártyavár összedől a nyitva hagyott ablak mellett, és a gyertya kialszik egy kósza szellő miatt.

Az orvoslás nagy dilemmája ez.

 

Dr. Máté-Horváth Nóra

Kövess Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Kategória

if_resolutions-05_897243

Olvass Morzsákat

A Morzsák alatt általam írt történeteket, novellákat és apróságokat találsz, olvass tovább!

Olvasd a többi írásom!
if_lightbulb_62310

Olvass a coachingról

A coaching egyre inkább felkerül a mentális segítő szakmák térképére.

Ha úgy érzed, Neked szól, jelentkezz hozzám bátran coachingra!

Többet a coachingról!
profil1.3

Olvass rólam

Amennyire az interneten lehet, oldalamon bemutatkozom leendő ügyfeleimnek és olvasóimnak szakmám, életutam és motivációm ismertetésén keresztül.

Olvasd el, ki vagyok!

© 2017-2019 Ragyogdtul.hu 

Készítették Dr. Máté-Horváth Nóra és örök barátja, Firsh. Minden jog fenntartva. Az oldal és annak teljes tartalma, beleértve az írásos és képi elemeket, Dr. Máté-Horváth Nóra tulajdonát és szellemi termékét képezik, ezek bármilyen formában történő felhasználása, másolása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltaknak megfelelően szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk  csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.

*

Adatkezelési tájékoztató