Az üvegcse

(3 perces olvasási idő)

Nehezen bírtam már az aznapi futás utolsó kilométerét a májusi párás hőségben. Felülről az egyre magasabbra kúszó nap, alulról az izzó aszfalt sütött, és az előző meggyfáról lopva szakított néhány szem meggy savanykásan fanyar íze is kezdett már elhalványulni a nyelvemen.

Az utolsó emelkedő aljában, ott, ahol a pipacsok szegélyezte út kanyarodik, pillantottam meg először a férfit. Tartása alapján életének derekán már túl volt, mint ahogy erről árulkodott a feje búbján kissé megkopott őszes haja és a kicserepesedett keze is. Régi, gondosan vasalt vászon ingét barna szövetnadrágjába tűrte, ami csak annyival ért a bokája fölé, hogy épp ki-ki villant a fekete pamutzoknija nehézkes lépteinél. Jobb karját egy súlyos műanyag szatyor húzta, és volt a járásában valami furcsán bizonytalan, ami nem volt teljesen a nehéz súly számlájára írható. Szememmel követtem, ahogy bal kezével az ócska szövetnadrág zsebébe nyúl, majd előhúz egy amolyan decis kis üvegcsét. Fogaival meglazította a fekete műanyagkupakot, majd egy lépésre lehörpintette az olcsó szeszt, egy pillanatra megtántorodva a járdán.

Szinte sejtettem a következő lépést: az üres üvegcsét egy határozott mozdulattal a pipacsok közé hajította, mint aki szabadulni akar a szenvedélytől, aminek épp ismét a foglya lett.

Szomorúsággal vegyült düh fogott el. Magam sem értettem pontosan, mi vitt rá, de ahogy egy pillanattal később a férfi mögé értem, mérgesen szólítottam meg:

- Elnézést, de muszáj volt szemetelnie?

Döbbenten nézett vissza rám. Szája szélén még ott csillogott az alkohol utolsó nyoma, párolgásra készen, a szemében pedig volt valami, ami úgy törte szét a dühömet, mint kalapács az üveget: szomorúság.

- Ne haragudjon - mondta rekedt hangon -, igaza van. Megkeresem.

 

Szégyenkezve nézte a virágokat, de az ő szégyenérzeténél talán csak az enyém volt nagyobb. Már bántam, hogy nem hajoltam le csendben, és vettem fel az üveget a virágok közül. Néztem, ahogy kicsit botladozva hajol a pipacstenger fölé, és keresi a rengetegben az apró üvegcsét.

- Várjon, segítek - mondtam.

- Nem kell, megkeresem.

- Sajnálom… csak tudja, olyan szépek ezek a virágok - mondtam, mindennél jobban remélve, hogy érzi, nem bántani akarom.

- Olyan kevés valóban szép dolog van az életben… - mondta félig nekem, félig talán magának - de igen, ezek a virágok tényleg azok. Menjen, ígérem, megkeresem az üveget, és kidobom.

Nem mentem. Álltam és néztem, ahogy az öregember a pipacsok fölé görnyedve kérges kezével simítgatja a kacérkodóan táncoló virágokat. Egy fél méterrel arrébb én is keresni kezdtem.

Furcsa látvány lehettünk: én, az átizzadt, modern, rózsaszín sportruhámban és a baseball sapkámban, ő az emberöltőnyivel ezelőtt vásárolt ingjében és nadrágjában, a virágok fölé hajolva, a sűrűn benőtt földet kémlelve egy csillanás, egy átlátszó henger után.

Nem emlékszem, melyikünk találta meg az üvegcsét, de talán ő. Nyújtottam a kezemet, mondván, alig öt perc múlva otthon vagyok, és kidobom, de visszautasította. Vaskos, durva ujjai láncként ölelték körbe a parányi üveget, miközben bánatosan ingatta a fejét.

- Nem, kisasszony, ez az én üvegem. Ígérem, ki fogom dobni, és emlékezni fogok önre. Ön pedig sohase felejtse el, mennyire szépek is a pipacsok.

 

Nem felejtem el. Remélem, ő sem fogja.

 

Dr. Máté-Horváth Nóra

Kövess Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

78725814_471988990189396_2659472294035849216_o
kagyló

Könyvajánló

2019 decemberében megjelent A Camino maga az Élet című regényem, melyről az alábbi linkre kattintva olvashat többet.

A könyvről

Dr. Máté-Horváth Nóra

orvos és pszichoterapeuta-jelölt

© 2017-2024 Ragyogdtul.hu 

Készítették Dr. Máté-Horváth Nóra és örök barátja, Firsh. Minden jog fenntartva. Az oldal és annak teljes tartalma, beleértve az írásos és képi elemeket, Dr. Máté-Horváth Nóra tulajdonát és szellemi termékét képezik, ezek bármilyen formában történő felhasználása, másolása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltaknak megfelelően szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk  csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.

*

Adatkezelési tájékoztató