Az emberek jók

(2 perces olvasási idő)

Az írás teljes terjedelmében a wmn.hu oldalon jelent meg.

Hajnali öt óra husznöt perc volt, mikor csörgött a telefonom.

Felriadtam. Gyönyörű kora nyári hajnal volt, a nap szaggatott aranyszínű csíkokban szűrődött át a redőnyömön keresztül, és nekem mégis görcsben volt a gyomrom. Abban a pár másodpercben, amíg a telefonért nyúltam, az ébredő agyamban egy félelem körvonalazódott: ha ebben az órában hívnak, az csak rosszat jelenthet.

Fáradt férfihang a vonalban, a traumatológiai intenzív osztály éjszakai ügyeletese. Sajnos nem tud jó hírekkel szolgálni, mondta, éjjel kétszer is be kellett vinni a nővéremet a műtőbe csillapíthatatlan hasi vérzés miatt. Harmincvalahány egység vérkészítményt kapott éjjel, a vérellátó készlethiányossá vált, egész éjjel nagyon nagy dózisban ment neki a keringéstámogató gyógyszer.

- És most? - értelmesebb kérdés nem jutott eszembe. Vállammal az arcomnak szorítottam a mobilomat, miközben remegő jobb kezemben egy tompa hegyű ceruzával játszottam, amivel az előbb olyan szavakat vetettem papírra, mint “vér”, “plazma”, “reoperáció”, “keringéstámogatás”.

- Hát… intenzívesként tudod, hogy ez mi jelent.

Tudom hát, gondoltam, csak most nem intenzíves vagyok, hanem hozzátartozó. Ennyi egység vér, plusz önmagában a súlyos baleset, a végtagtörések, a mellkasi és a hasi sérülés akkora gyulladást tud indítani a szervezetben, ami néhány nap alatt egy uralhatatlan és visszafordíthatatlan láncreakcióvá súlyosbodik, minimalizálva ezzel a túlélés esélyeit. Kegyetlen dolog túlélni a frontális autóbalesetet, majd mégis belehalni napokkal később. Most pedig arra céloz nekem az ismeretlen, fáradt kolléga a vonal túlsó végén, hogy ez vár a nővéremre is.

Hozzátartozóként nem így gondolkozom. Hozzátartozóként azt érzem, kell lennie még valami kis esélynek. Tenni kell valamit.[...]

Olvassátok hát a teljes írást a wmn.hu-n!

 

Dr. Máté-Horváth Nóra

Kövess Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

78725814_471988990189396_2659472294035849216_o
kagyló

Könyvajánló

2019 decemberében megjelent A Camino maga az Élet című regényem, melyről az alábbi linkre kattintva olvashat többet.

A könyvről

Dr. Máté-Horváth Nóra

orvos és pszichoterapeuta-jelölt

© 2017-2024 Ragyogdtul.hu 

Készítették Dr. Máté-Horváth Nóra és örök barátja, Firsh. Minden jog fenntartva. Az oldal és annak teljes tartalma, beleértve az írásos és képi elemeket, Dr. Máté-Horváth Nóra tulajdonát és szellemi termékét képezik, ezek bármilyen formában történő felhasználása, másolása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltaknak megfelelően szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk  csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.

*

Adatkezelési tájékoztató