Döntéseink

(3 perces olvasási idő)

Bejött a rendelésemre. Harmincas, ápolt nő, kényelmes öltözékben, bő pulóverben, ami alatt jól elfért a gömbölyű hasa. Kicsit félénken nézett körbe, mint a legtöbb ember, aki kórházban jár.

Császármetszésre készült. Gépiesen írogattam be az adatokat, hány kiló, mennyit hízott, van-e valamilyen betegsége, szed-e gyógyszert, milyen a vérnyomása.

Nagyon izgult.

Otthon egy szem gyermeke várja, aki szintén nagyon izgul, várja a kistestvért.

Volt már császármetszése, kettő is.

Nem értettem. Pontosabban nem akartam érteni. Volt két császármetszése, de otthon csak egy gyermek várja.

Látta, hogy nem értem.

- Az első gyermekem születésénél még nagyon fiatal voltam... - mondta - és az örökbeadás mellett döntöttünk.

Kicsit megkönnyebbültem. Már azt hittem… de nem. Örökbeadta a gyereket.

A bennem végigfutó érzelmeket palástolva igyekeztem tovább gépelni. Vagy én nem voltam túl sikeres a gondolataim elrejtésében, vagy ő érezte szükségét annak, hogy folytassa, de tovább mesélte történetét.

- 15 éve volt, még gimis voltam… nem tudtam volna megtartani. Nyílt örökbefogadás lett.

- Nagyon tisztelem érte - mondtam, és teljesen őszintén gondoltam. Tényleg nagyon tiszteltem érte, hogy megtartotta a terhességet, vállalván azt a hihetetlen áldozatot és testi-lelki megterhelést, amit ez neki jelentett.

 

Szigorúan véve nem vagyok abortuszellenes. Pontosabban: nem akarok állást foglalni ebben a nagyon kényes és sokrétű etikai és emberi kérdésben. Értem én mindkét oldalt, de tiszteletben tartom az emberek szabad akaratát, és igyekszem nem ítélkezni. Nagyon sajnálom azokat a nőket, lányokat és asszonyokat, akik terhességük megszakítása mellett döntenek: többségük óriási lelki vívódás, sok szenvedés árán hozza meg döntését, ami megkönnyebbülést sosem ad.

Nem akarom a helyzetüket azzal súlyosbítani, hogy még én is ítélkezem fölöttük.

Ez a lány viszont ott ült velem szemben, nagy hassal, harmadik terhességének a vége felé járva, életének egy kiegyensúlyozott és boldog fázisában, arról mesélve, hogy a kevésbé kiegyensúlyozott és boldog éveiben meghozott egy nagyon nehéz döntést: nem vállalt abortuszt.

-Valahogy így alakult… Anyukám sokáig nem is akarta elhinni nekem, hogy nem vettem észre, hogy terhes vagyok… de tényleg nem vettem észre. Nem tudtam, mire kell figyelni. Tanultam, sportoltam, jól voltam.

Hümmögök. Nem úgy, ahogy néha szoktam két legépelt mondat között, hanem úgy, mint aki nem tud értelmesebbet hozzáfűzni egy megindító történethez.

Bátorítóan mosolyogtam. Meg voltam hatódva. Mondtam is neki, hogy nagyon tisztelem az erejét.

- Az abortusz sem lett volna könnyebb - mondta.

Hallgattam.

 

- Nyílt örökbefogadás volt. A  család, akik a kislányt befogadták, előtte meg akartak ismerni, és én is őket. Azt hiszem, ez így megnyugtatóbb volt: nekik is, hogy látták, honnan jön a kisbaba, és nekem is, hogy tudtam, hova kerül… bár abban biztos voltam, hogy akik ennyire várnak egy kisbabára, jól fognak vele bánni. Utána nekem nagyon nehéz volt, de… de valahogy alakult.

 

Tanult, dolgozott, férjhez ment, gyereket szült, most pedig érkezik a kistestvér.

- De tudják, mi a fura? Hogy nemrég megkeresett… a lány - feltűnő volt, hogy nem azt mondja, lányom - Meg akart ismerni. Azt nagyon becsülöm a szüleiben, hogy sosem tagadtak le engem előtte, tudta, hogy van egy vér szerinti anyukája. És nemrég megkeresett.

- És milyen volt...? - kérdeztem, lenyűgözve.

- Fura… de örültem neki nagyon. Most annyi idős, mint amennyi én voltam, amikor született…

- De megérti, nem?

- Azt mondja, érti, igen. Kedves. Rendszeresen találkozunk… ismeri a kisfiamat is. Várja az új féltestvérét is.

- És a kisfia tudja…?

- Nem tudtam még elmondani neki. Még annyira gyerek. Mit mondhatnék neki? Talán azt hiszi, egy barátom a lány. Majd egyszer valahogy elmondom neki…

 

 

Dr. Máté-Horváth Nóra

Kövess Facebookon!

Legutóbbi bejegyzések

Kategóriák

78725814_471988990189396_2659472294035849216_o
kagyló

Könyvajánló

2019 decemberében megjelent A Camino maga az Élet című regényem, melyről az alábbi linkre kattintva olvashat többet.

A könyvről

Dr. Máté-Horváth Nóra

orvos, pszichoterapeuta-jelölt, coach

© 2017-2021 Ragyogdtul.hu 

Készítették Dr. Máté-Horváth Nóra és örök barátja, Firsh. Minden jog fenntartva. Az oldal és annak teljes tartalma, beleértve az írásos és képi elemeket, Dr. Máté-Horváth Nóra tulajdonát és szellemi termékét képezik, ezek bármilyen formában történő felhasználása, másolása a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvényben foglaltaknak megfelelően szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk  csak a szerző írásos engedélyével lehetséges.

*

Adatkezelési tájékoztató