A coachingról általánosságban

Ha még nem ismered teljesen a coaching fogalmát, bemutatom Neked ezt a mentális segítő szakmát.

if_5360_-_Dzone_1314304
Mi a coaching?
 • A coaching egy lelki segítő szakma, ami az aktuális problémáink, elakadásaink megoldására fókuszál egy segítő szakember, a coach segítségével.

 • A coaching egy kreatív folyamat: a dinamikája a Kliens és a coach közös együttműködésével születik, együtt teremtik meg a megoldáshoz vezető lépcsőfokokat.

 • A coaching, bár jó magyar fordítása nincs a szónak, érdekes szójátékot hordoz magában az angol nyelvben: a coach személyi edzőt, sportedzőt is jelent angolul. A coach ugyanis úgy segít a Kliensnek, ahogy egy személyi edző segít egy sportolónak: segít felszabadítani és összpontosítani a Kliensben rejlő energiákat. 

Mi nem a coaching?

A coaching szorosan együtt mozog, és könnyen átfedésbe kerül társszakmáival és határterületeivel: a pszichológiával, a terápiával, a tréninggel, a tanácsadással és a mentoringgal.

Fontos azonban tiszteletben tartani a társszakmák közötti vékony határvonalakat.

A fenti hasonlattal élve: a coach-nak ugyanannyira nem kompetenciája mentális betegségek vagy a mélyen gyökerező lelki problémák kezelése, mint ahogy a sportoló sem az edzőjéhez fordul komolyabb sérülés esetén.

A coach ugyanis a lelki egyensúly visszaállítását, az önismeret fejlődését segíti elő - épp úgy, ahogy a sportedző a sportoló mellett állva kíséri annak haladását.

Ezért a jó coach visszajelzi, ha úgy érzi, hogy a felmerülő problémák megoldásának elősegítése egy másik szakemberrel lenne hatékonyabb.

if_resolutions-15_897236
if__star_1679548
Kinek segíthet?

 

 

Mindenkinek. Tényleg.

 

 

Kinek segít?

Bárkinek, akinek az élete bizonyos területein visszatérő problémái, elakadásai vannak, amikkel foglalkozni szeretne.

Segíthet magánéleti, családi, párkapcsolati gondok megoldásában, munkahelyi problémák feltérképezésében és helyretételében, felvett rossz szokások leépítésében, gyászfolyamat feldolgozásában, életmódváltásban, titkos mozgatórugóink felismerésében és megértésében.

Önismeretünk fejlesztésén keresztül ugyanis kontrollt tudunk szerezni mindennapjaink felett.

if_Citycons_lighthouse_1342950
if_choose_2_job_seeker_employee_unemployee_work_2620528
Hogyan válasszunk coach-ot?

Segítő szakembert választani nem egyszerű folyamat.

Vannak objektív szempontok, melyeket érdemes figyelembe venni coach választás során, melyeknek külön pontot szentelek alább.

Azonban egy bizalmon alapuló segítő szakmában sokszor fontosabbak a szubjektív szempontok, leginkább a szimpátia.

Lehet bármilyen képesítése, weboldala, névjegykártyája, híres referenciája a coach-nak – ha nincs meg a szimpátia a Kliens részéről, nem fog kialakulni az a bizalmi légkör, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember a saját problémáiról őszintén beszélhessen, megnyílhasson.

Mik a coach-választás objektív szempontjai?

Egy coach hitelességében az intuícióján, emberismeretén, tapasztalatán kívül fontosak az alábbi szempontok:

 

 • Milyen szakmai tapasztalata van? 
  A kérdés vonatkozik mind a coaching tapasztalatra, mind a coachingon kívüli tapasztalatra, korábbi munkáira, társtevékenységeire. Előny lehet, ha a coach előéletében emberközpontú foglalkozás is szerepel - egy ilyen múlt utalhat arra, hogy a coach-ot az emberek iránti szeretete hozta a pályára.

 • Milyen képzéseket végzett? 
  Sajnos a coaching piacon sok az egyszerű megoldást kínáló szereplő, akik tevékenységükkel inkább ártanak, mint használnak mind a Klienseknek, mind a szakmának. Nehéz ezeket kiszűrni, de jó iránymutatás, ha egy hiteles, nemzetközileg akkreditált iskola képezte a coach-ot. 

 • Tagja-e a coach valamilyen szakmai szervezetnek? 
  Ez ugyanis esetleg - bár nem szükségszerűen - utalhat arra, hogy mennyire vállalja a coach fel a módszertanát és szakmai személyiségét.

 • Munkája során milyen etikai kódexet követ?
  Fontos, hogy coach-ként egy etikai szabályrendszer szerint dolgozzunk minden körülmény között.

if_Bigger_enlarge_search_Magnifier_magnify_zoom_1886468
if_resolutions-22_897230
Milyen egy coaching folyamat?

Ahogy nincs két egyforma ember, nincs két egyforma coaching folyamat sem: dinamikájuk nagyban különbözik, minden ember másképp éli meg a saját útját.

Általában egy coaching folyamat 5-10 alkalomból áll, problémáktól és igényektől függően. A folyamatos haladás illetve a megfelelő támogatás érdekében célszerű egy-egy találkozás között legfeljebb két hét szünetet tartani, így a folyamat belátható időn belül, néhány hónap alatt végigjárható.

profil1.3

Én, mint coach

Az általános ismertető után olvasd el, én mit tudok Neked nyújtani coach-ként a saját módszereimmel.

Olvass a coachingomról!

if_ying_yang_289349

Közös munkánk keretei

Olvasd el, milyen keretek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen tudjunk együtt dolgozni.

Olvass a kereteinkről!
if_envelope_62307

Jelentkezz coachingra

Ha szívesen jönnél hozzám coachingra, lépj kapcsolatba velem, és megbeszéljük a részleteket!

Írj nekem!