A coachingról és a terápiáról

Semmiképpen sem teljeskörű bemutatása két, egymástól különböző, ám egymásra mégis hasonlító szakmának.

if_5360_-_Dzone_1314304
Mi a coaching?
  • A coaching egy lelki segítő szakma, ami az aktuális problémáink, elakadásaink megoldására fókuszál, a mélyebb személyiségrétegeket nem érintve

  • A coaching, bár jó magyar fordítása nincs a szónak, szójátékot hordoz magában az angol nyelvben:  személyi edzést is jelent angolul. A coach ugyanis úgy segít a Kliensnek, ahogy egy személyi edző segít egy sportolónak: segít felszabadítani és összpontosítani a Kliensben rejlő energiákat. 

  • A coaching szorosan együtt mozog társszakmáival és határterületeivel: a pszichológiával, a terápiával, a tréninggel, a tanácsadással és a mentoringgal.

    Fontos azonban tiszteletben tartani a társszakmák közötti vékony határvonalakat.

    A fenti hasonlattal élve: a coach-nak ugyanannyira nem kompetenciája mentális betegségek vagy a mélyen gyökerező lelki problémák kezelése, mint ahogy a sportoló sem az edzőjéhez fordul komolyabb sérülés esetén.

Mi a pszichoterápia?

A pszichoterápia definíciója, ha lehet, még nehezebb. 

Összefoglalóan egy olyan gyógyító eljárás, mely pszichés zavarokban, pszichés kommunikáció eszközeivel segít jól körülhatárolt, biztonságos szakmai keretek között, speciálisan képzett szakember (pszichoterapeuta) által. 

Összességében egy, a coachingnál mélyebb személyiségi rétegeket érintő, pszichés segítséget nyújtó kapcsolat, mely a terapeuta részéről magasfokú képzettséget kíván, ami által egy olyan biztonságos kapcsolat alakítható ki terapeuta és kliens között, amivel olyan komoly érzelmi distresszt nyújtó állapotok válnak elérhetővé és megoldhatóvá, mint a gyász, depresszió, traumák, családi problémák, önképpel kapcsolatos problémák. 

if_resolutions-15_897236
if__star_1679548
Kinek segíthet a coaching?

 

 

Mindenkinek, aki életének egy aktuális elakadására választ keres, döntési helyzet előtt áll, visszatérő konfliktusokkal küzd a jelenében, önismeretét és kommunikációját fejleszteni kívánja.  

 

Kinek segíthet a pszichoterápia?

Bárkinek, akinek az élete bizonyos területein visszatérő problémái, elakadásai vannak.

Segíthet magánéleti, családi, párkapcsolati gondok megoldásában, munkahelyi problémákban, felvett rossz szokások leépítésében, gyászfolyamatban, életmódváltásban, stresszkezelésben, önmagunk megismerésében és megértésében.

Segíthet mélyebb lelki sebek, traumák feldolgozásában, az általuk okozott érzelmi és működésbeli terhek letételében. 

if_Citycons_lighthouse_1342950